Varsamma behandlingar

 

Hos oss är det du som bestämmer. Du behöver aldrig påbörja eller fullfölja en behandling om du inte vill, kan eller orkar. Ibland är det svårt att säga nej till tandläkaren men vi kommer att hjälpa dig med det. Vi som jobbar här har många års erfarenhet av att behandla extremt tandvårdsrädda människor. 

Vi är godkända av Landstinget för att hjälpa dig med din tandvårdsrädsla under Landstingets tandvårdsstöd.

 

Varsam bedövning

Vi tycker att det är viktigt att bedövningen hinner verka innan tandvården utförs, att det får ta tid och att det är okej att ta en paus när du behöver det. Hos oss råder det lugn och ro i behandlingsrummet. Vi ser till att du hinner med att andas och mår bra under behandlingen. 

Rädsla för sprutor är vanligt bland våra patienter. Vi är alltid mycket varsamma och använder en bedövningsgel innan vi lägger bedövningen. Många upplever att bedövningen inte alls känns. 

Kväljningar

Många människor lider av kväljningar. Att ta en röntgenbild eller att något stoppas i munnen kan vara det svåraste med hela behandlingen. Hos oss är tandläkaren mycket van vid patienter som har kväljningar och har flera metoder som hon kan hjälpa dig med.

Senaste tekniken

Vi läser av dina tänder med vår scanner och skickar sen modellerna digitalt till tandteknikern. Som sen gör kronor, broar och bettskenor. På så sätt slipper du kladdig avtrycksmassa i munnen som många upplever som otäckt.

Narkos

Om du av olika anledningar inte kan eller vill gå igenom tandbehandling vaken, eller kanske har många tänder som behöver lagas, kan narkos vara ett alternativ. Vi arbetar med erfarna narkosläkare med lång erfarenhet av tandbehandling under narkos.

Lugnande medicin

Ofta kan lugnande medicin hjälpa då du känner oro och ångest inför en tandbehandling. Den medicin vi använder gör att du blir avslappnad, lugn och lite trött ett par timmar.

Behandling av tandvårdsrädsla

 

Visste du att tandläkarskräck är vanligt?

Vissa personer är så rädda för tandläkaren att de väljer att inte gå till tandvården fast de verkligen behöver. 

Du är inte ensam. Det är ungefär 5 procent av befolkningen som lider av en så stark tandvårdsrädsla att de försöker in i det längsta att undvika kontakt med tandvården under flera år, trots att de kan ha jobbiga smärtor i både tänder och käkar. 

Tandvårdsrädsla kallas ibland även för tandläkarskräck, men vanligtvis är det inte tandläkaren som person man är rädd för, utan själva situationen, tandläkarens instrument och utrustning samt smärta vid behandlingen. 

Vi vet vad det innebär. Vi har specialiserat oss på att hjälpa dig med tandvårdsrädslan. Hos oss får du en personligt anpassad behandling som hjälper dig att minska eller få bort din rädsla. 

Hela teamet har arbetat med extremt tandvårdsrädda människor i många år. I vårt team ingår även psykoterapeut. Vi är vana vid svåra fall och kommer att ta det försiktigt och göra behandlingen i din egen takt. Hos oss är det du som bestämmer.

Vi erbjuder dig en mycket varsam tandbehandling i ditt eget tempo. Du kan själv välja om du vill ha behandling med bedövning, lugnande medicin eller under narkos.

Vår psykoterapeut

Catarina har en mångårig erfarenhet att arbeta med människor som varit utsatt för olika typer av trauman. Tillsammans med tandvårdsteamet har hon erfarenhet av att många vuxna tandvårdsrädda blivit respektlöst och ibland hårdhänt bemötta av okunniga tandläkare både som barn och som vuxna. Många patienter har varit utsatta för övergrepp även utanför tandvården. Vi vet att tandläkarskräcken kan ge kroppsliga reaktioner och att man kan känna sig mycket spänd och utsatt.

 Vi i tandvårdsteamet möter dig där du är och strävar efter att anpassa behandlingen efter dina behov och önskemål. Vi samarbetar tillsammans med dig och har dig i centrum. Vår erfarenhet är att många som är rädda kan ha skiftande traumatiska erfarenheter med sig.

Vi har tillsammans väldigt fina resultat med vår behandling av extremt tandvårdsrädda.

Catarina erbjuder traumabearbetning, fobiträning, stödjande samtal, stresshantering, kristerapi, ångestterapi och korttidsterapi.

 

Behandlingsplan

Psykologen och tandläkaren gör tillsammans upp en behandlingsplan för just dig och samarbetar för att kunna ge dig bästa möjliga vård. Du är självklart med i planeringen.

Högkostnadsskydd

Vi är godkända av landstinget för att hjälpa dig med din tandvårdsrädsla under Landstingets högkostnads-skydd. För att beviljas detta, krävs en grundlig tandläkarundersökning och utredning hos på både tandläkaren och psykoterapeuten. Det måste finnas ett uppdämt behandlingsbehov för att stödet ska beviljas.

Ta gärna med en anhörig

Om du vill ta med en vän, partner eller anhörig under behandlingen så går det bra. Det kan göra att du känner dig tryggare.

När tänderna är lagade och du är mindre rädd

Du är självklart välkommen att fortsätta att komma till oss även när du inte är rädd längre. Men om du hellre vill fortsätta hos en tandläkare som finns närmare ditt hem eller arbete så försöker vi hjälpa dig att hitta ett bra alternativ. 

Vi har även behandlingar för dig som inte är rädd

Vi behandlar även dig som inte är tandvårdsrädd men önskar en lugn och varsam behandling.