Ekonomiska stöd

 

Det finns olika former av ekonomiska stöd för tandvård. Här kan du läsa mer om de olika stöden, Landstingets tandvårdsstöd och Försäkringskassans högkostnadsskydd 

 

Högkostnadskort & frikort

Utredningskostnader och ansökningskostnader betalar du själv. När ansökan är godkänd av Landstinget så betalar du enligt sjukvårdstaxa 200 kronor vid varje tillfälle du behandlas för tandvårdsrädslan hos tandläkaren eller psykologen. Vi registrerar betalningen till ditt högkostnadskort vid varje besök då du betalat 200 kronor. När du sammanlagt betalt 1150 kronor är du berättigad till landstingets frikort.  

Frikortet gäller 12 månader efter den dag då du gjorde det första betalande besöket. När du har ett gällande frikort betalar du ingenting när du besöker tandläkaren eller psykologen för att arbeta med din tandvårdsrädsla. 

Vanlig tandvård betalas dock enligt mottagningens prislista och med Försäkringskassans högkostnadsskydd.

 

Landstingets högkostnadsskydd

Om du är extremt tandvårdsrädd och det finns ett uppdämt behandlingsbehov, d v s att det finns flera trasiga tänder, och att du bedöms som extremt tandvårdsrädd av vår psykoterapeut, kan du få ekonomiskt stöd av Landstinget att behandla din tandläkarskräck hos oss. Vi är en av de kliniker i Stockholm som har avtal med Landstinget för att behandla extremt tandvårdsrädda patienter.

Så här går det till

Efter att du har blivit undersökt och tandläkaren har bedömt att det finns ett uppdämt behandlingsbehov så träffar du tandläkaren två gånger för utredning av tandvårdsrädslan, den utredningen ligger bl.a till grund för landstingets bedömning. Tandläkaren skriver ett tandläkarintyg där hon intygar tandvårdsbehovet till Landstingets tandvårdsenhet.

Sedan ringer du och bokar en tid hos vår psykoterapeut Catarina Pielbusch för utredning av tandvårdsrädslan. Hon skriver ett utlåtande där hon beskriver sin bedömning av din tandvårdsrädsla. Psykologutlåtandet godkänner du innan det skickas in till Landstinget.

Vi kontaktar dig när vi fått svar

När Landstinget gjort sin bedömning och godkänt underlaget ringer psykologen upp dig och ni sätter upp tider tillsammans. Sedan ringer du till vår receptionist för tider till tandläkaren. Bäst resultat av behandlingen av tandvårdsrädslan blir om du går varannan gång hos psykologen och varannan gång till tandläkaren.

 

Tandvårdsstöd

Tandvårdsstödet omfattar alla vuxna som är 24 år och äldre. Det består av ett allmänt tandvårdsbidrag och ett skydd mot höga kostnader:

Tandvårdsbidraget påförs den 1 juli varje år Det fungerar som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan och kan användas som delbetalning för din behandling.

  • Är du 24-29 år får du tandvårdsbidrag på 600 kr/år

  • Är du 30-64 år får du tandvårdsbidrag på 300 kr/år

  • Är du 65 år och äldre får du tandvårdsbidrag på 600 kr/år

Skyddet mot höga kostnader gäller tandvård som överstiger 3000 kr enligt en referensprislista som regeringen fastställt. Vid belopp som överstiger 3 000 kr upp till 15 000 kr kan du få 50 % i ersättning. Vid belopp som överstiger 15 000 kr kan du få 85 % i ersättning.

Läs mer hos Försäkringskassan